Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Παγκράτιο άθλημα





Το παγκράτιο άθλημα είναι το αρχαιότερο στον κόσμο αθλητικό άθλημα πολεμικών και αμυντικών μαχητικών τεχνών. Η αρχή του χάνεται στα βάθη της ελληνικής φυλής.
Η σύνθεση του ονόματος του παγκρατίου προσδιορίζει και την ουσία του αθλήματος: Παν+Κράτος δηλαδή, ο τα πάντα κρατών και μεταφορικά, αυτός που κατέχει την πλήρη δύναμη και αυτογνωσία.

Ως εφευρέτες του παγκρατίου αναφέρονται, κατά τον Πλούταρχο ο Θησέας, ο οποίος νίκησε τον Μινώταυρο με τέχνασμα παγκρατίου, και κατά τον Παυσανία, ο Ηρακλής.

[για περισσότερα..."κλικ" στον τίτλο της ανάρτησης]


Άθλημα επιβλητικό, θεαματικό, κατεξοχήν αμυντικό, με έντονη την κίνηση και την άμιλλα, με χαρακτηριστική ελευθερία στην εφευρετικότητα κινήσεων και τεχνασμάτων. Περιλαμβάνει ελεύθερη πάλη, πυγμαχία και λακτίσματα και χωρίζεται σε δύο κύρια μέλη, στο άνω ή ορθοστάδην παγκράτιο και στο κάτω ή αλίνδησιν παγκράτιο.
Ξεκίνησε ως καθαρά πολεμικό αγώνισμα και διατηρήθηκε ως τέτοιο μόνο στην Σπάρτη. Αργότερα, αφού αφαιρέθηκαν τα στοιχεία που του έδιναν χαρακτήρα άγριας συμπλοκής, συμπεριελήφθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την 33η Ολυμπιάδα το 648 π.Χ. και έγινε, όπως αναφέρει ο Φιλόστρατος, "των εν Ολυμπία το κάλλιστον". Ο Μέγας Αλέξανδρος μετέφερε ελληνικά αθλήματα καθώς και το παγκράτιο στην Ελλάδα. Εκεί συνδυάστηκε με ένα τοπικό είδος άοπλου αγώνα και σχημάτισε την παλιά μορφή του καράτε. Μαρτυρίες για ένα ινδικό είδος καράτε εξάγονται από αγάλματα των ιαπώνων Noc (φύλακες ναών) που είναι απομιμήσεις βουδιστικών προτύπων. Επίσης, οι κινέζοι μοναχοί Σαολίν δημιούργησαν από αρχαία ελληνικά αγγεία τις πρώτες 18 κινήσεις του Κουγκ Φου. Υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες βάσει των οποίων το παγκράτιο θεωρείται ο πρόγονος και άλλων ανατολίτικων μαχητικών τεχνών όπως το ζίου ζίτσου. Σήμερα, το άθλημα του παγκρατίου ανανεωμένο κατόπιν επίπονων ερευνών και μελετών, αναδύεται όλο λαμπρότητα.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος στην οποία είναι ήδη μέλος ο σύλλογός μας, έχει αναλάβει τη διάδοση του προγονικού μας αγωνίσματος στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, με στόχο τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ορολογία που χρησιμοποιείται και είναι διεθνώς αποδεκτή είναι στην αρχαία ελληνική γλώσσα, π.χ. "εκλάκτισμα": κλωτσιά με απώθηση, "πτερνίζειν": κτύπημα με τη φτέρνα, "αγκωνίζειν": κτύπημα με τον αγκώνα, "ακροχειρισμός": λαβή δακτύλων, χαιρετισμός: "έρρωσο" και "έρρωσθε".
Το μόνο που χρειάζεται ένα άτομο για να ασχοληθεί με το παγκράτιο είναι η καλή υγεία. Δεν έχει σημασία η ηλικία του διότι η κινησιολογία του παγκρατίου έχει εφαρμογή ανάλογα με τη σωματική δυνατότητα κάθε ατόμου. Το παγκράτιο εισάγει τον αθλητή στην αυτοάμυνα από τις πρώτες προπονήσεις, συμβολίζει και σηματοδοτεί μία στάση ζωής η οποία περιέχει πνευματική πειθαρχία, σωματική άσκηση και αυτοπεποίθηση, ψυχοσωματική ισορροπία, ικανότητα συγκέντρωσης και τέλος, σεβασμό του άλλου.
Ο σύλλογός μας συμμετείχε ήδη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων με πλασαρίσματα των αθλητών μας Νικηφόρου και Αλεξάνδρου Καπέλλα στην πρώτη πεντάδα (φωτογραφία).
Στον σύλλογό μας λειτουργούν για τρίτη χρονιά δύο τμήματα, ένα για παιδιά και ένα για μεγάλους και οι προπονήσεις ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι κοινόχρηστοι χώροι του Νέου Βουτζά