Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων

Από το μπλογκ http://rafinastage.blogspot.com ανασύραμε σήμερα αυτές τις χρήσιμες συμβουλες:

Η απόθεση χρησιμοποιημένων λιπών και ελαίων μαζί με τα οικιακά σκουπίδια δημιουργεί πολύ μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Έχει εκτιμηθεί ότι ένα λίτρο χρησιμοποιημένου λαδιού τηγανίσματος μολύνει ένα εκατομύριο λίτρα νερού.

Επίσης, τα χρησιμοποιημένα λίπη και έλαια περιέχουν trans λιπαρά οξέα τα οποία εισρέουν στον υδροφόρο ορίζοντα και μέσω της διατροφικής αλυσίδας μολύνουν την χλωρίδα και την πανίδα. Τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λίπη και έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή βιο-καυσίμων.

Τι μπορείς να κάνεις:

1. Να αρχίσεις να μαζεύεις το χρησιμοποιημένο λάδι του νοικοκυριού σου σε πλαστικά δοχεία, να εντοπίσεις τρέχοντα σημεία συλλογής χρησιμοποιημένων ελαίων και να πηγαίνεις να αδειάζεις εκεί το χρησιμοποιημένο λάδι σου. Το λάδι θα πρέπει να μην περιέχει νερό, σωματίδια ούτε να είναι αναμειγμένο με λάδι αυτοκινήτων.

2. Να μιλήσεις με ιδιοκτήτες εστιατορίων που γνωρίζεις και να τους ενημερώσεις για την επικινδυνότητα της απόρριψης χρησιμοποιημένων ελαίων στο περιβάλλον και την αναγκαιότητα ανακύκλωσής τους, με στόχο να έρθουν σε επαφή με τον δήμο και να προμηθευθούν τον ειδικό κάδο όπου θα συλλέγουν τα χρησιμοποιημένα έλαια. Έτσι θα ωφεληθούν και οι γείτονες, γιατί θα μπορούν να πηγαίνουν και τα δικά τους λάδια στον κάδο του εστιατορίου.

3. Να μιλήσεις με τον διευθυντή του Σούπερ Μάρκετ από το οποίο ψωνίζεις τακτικά και να απαιτήσεις να έρθει σε επαφή με τον δήμο ώστε να φέρει κάδο συλλογής χρησιμοποιημένων ελαίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι κοινόχρηστοι χώροι του Νέου Βουτζά